HEALTHY GRATIN

Net wat chiquer dan een gewone potato en dit recept is net wat slanker. Net wat fijner voor de zomer dus! Ben je wellicht een bom room gewend bij dit recept, dat vervangen we hier door een heerlijke bouillon, eentje met kruiden. Klinkt magertjes? Is het ook! Maar alleen in calorieën dan. Qua smaak is het een geduchte concurrent van de traditionele. De langzame garing en de manier van serveren maakt dit recept eentje dat je met een gerust hart voor gasten op tafel kunt zetten.

Ingrediënten:
½ el olijfolie plus wat om mee in te vetten
1 gesnipperde sjalot
1 ½ tl tijm (vers)
½ tl rozemarijn
½ l kippenbouillon
900 g middelgrote aardappelen met rode schil
Zout en peper

Bereiding
Kook de aardappelen en schaaf deze in dunne plakken van ongeveer 2 millimeter. Vet ondertussen een bakvorm (een ronde met een diameter van 20 centimeter) in, bekleed de bodem met bakpapier en vet ook deze een beetje in. Verwarm de oven vast voor op 200 graden.

Snipper de sjalot en bak dit in de olie in ongeveer 3 minuten zacht. Snijd de rozemarijn en tijm fijn en voeg het toe. Bak dit nog 1 minuut. Schenk dan de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het inkoken op hoog vuur totdat er ongeveer 180 ml overblijft.

Leg de aardappelplakjes laag voor laag als een soort bloem op de bodem van de vorm. Tip: start met 1 plakje in het midden. Leg er dan overlappend in een cirkel steeds stukjes aardappel omheen. Bestrooi het met een beetje peper en zout en giet er wat van de bouillon over. Herhaal dit totdat de aardappelen en bouillon op zijn.

Dek de gratin af met wat bakpapier, let op: ook dit vet je in, en bak het gedurende 1 uur in de oven. Verwijder het papier en bak het nog 10 minuten voor een mooi, droog, lichtbruin krokantje.

Laat de gratin 5 minuten rusten op het aanrecht terwijl je de grill van de oven verwarmt. Doe de gratin in een ovenschotel en verwijder het bakpapier. Voorzichtig! Grill het gerecht kort totdat de bovenkant nog net iets mooier bruin kleurt. En dan? Serveren maar!