SWEET POTATO PIE

Zaterdag is ‘ie jarig, onze Koning. Ga jij het vieren?  Wij hebben een tip hoe je dat kunt doen, met potatoes natuurlijk! Carrotcake heeft inmiddels z’n opwachting wel gemaakt in Nederland, maar wist je dat je de wortels prima kunt vervangen door een sweet potato? Super voedzaam, vullend en vooral verrukkelijk als je het ons vraagt. Heb je ook direct een goede portie vitaminen en groenten binnen. Daarnaast biedt het ook een prima bodem voor als je het glas heft op Willem Alexander. Proost!

Ingrediënten:
150 g walnoten
100 g roomboter
200 ml olijfolie
300 g witte basterdsuiker
4 eieren
300 g zoete aardappelen
250 zelfrijzend bakmeel
2el koek- en speculaaskruiden
250g verse roomkaas
100 g slagroom

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden en hak 2/3 van de walnoten in stukjes en rooster deze in een (droge) koekenpan.  Smelt de boteren klop deze met de olie en 5/6 van de suiker tot een romig mengsel.

Rasp de zoete aardappelen, Splits de eieren, klop de dooiers door het mengsel en schep er de aardappel, het bakmeel, de koek- en speculaaskruiden én de walnoten door. Klop de eiwitten stijf en spatel dit daarna voorzichtig door het beslag.

Vet een springvorm in, bestuif ‘m met bakmeel en doe het beslag in de vorm. Bak de zoete aardappeltaart gedurende 45 minuten. Zet de oven daarna op 175 graden en bak de taart nog zo’n 15 tot 30 minuten. Bedek de bovenkant met aluminiumfolie om te voorkomen dat het te donker wordt. Hoe weet je of het gaar is? Gebruik een sateprikker, komt deze er droog uit? Dan is de cake klaar.

Klop ondertussen het roomkaasmengsel met de slagroom en de rest van de suiker. Besmeer hier, na afkoelen, de taart mee en voila: sweet potato pie!